Μια γιορτινή συνταγή για Χριστουγεννιάτικο Κέικ

Υλικά (για 16 μερίδες)*

  • 400γρ. Αλεύρι Loprofin
  • 50γρ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 250γρ. μίγμα αποξηραμένων φρούτων της αρεσκείας σας
  • 75γρ. κερασάκια γλασέ, ψιλοκομμένα
  • 150γρ. μαργαρίνη
  • 150γρ. μαύρη ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας μίγμα μπαχαρικών* (π.χ. κανελά, γαρυφαλλο, μοσχοκάρυδο)
  • 200mL Υποκατάστατο Γάλακτος Loprofin
  • 2 κουταλιές τoυ γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 3 κουταλιές του γλυκού Υποκατάστατο Αυγού Loprofin
  • 2 κουταλιές μαρμελάδα, ζεσταμένη
  • Έτοιμο μίγμα για γλάσο*

Θερμοκρασία φούρνου: 180°C

Τι θα χρειαστείτε: Τηγάνι, βουτυρωμένο ταψί, μπολ

Μέθοδος Παρασκευής

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ανακατέψτε τα φρούτα, τo ξύσμα πορτοκαλιού τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και το Υποκατάστατο γάλακτος Loprofin. Ζεστάνετε μέχρι να έρθουν σε βρασμό, ανακατεύοντας περιστασιακά. Χαμηλώστε τη φωτιά και ζεστάνετε για 2-3 λεπτά ακόμη.
  2. Αφήστε το μίγμα να κρυώσει.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το Αλεύρι Loprofin, το μπέικιν πάουντερ, το Υποκατάστατο Αυγού Loprofin και το μίγμα αποξηραμένων φρούτων και μαργαρίνης, που ετοιμάσατε νωρίτερα.
  4. Προσθέστε το μίγμα του κέικ σε βουτυρωμένο ταψί και στη συνέχεια τοποθετήστε σε προθερμασένο φούρνο. Ψήστε για περίπου ώρα και 20 λεπτά, μέχρι να είναι σκληρό στην αφή. Εάν βάλετε ένα καλαμάκι στο κέντρο του κέικ θα πρέπει να βγει “καθαρό”.
  5. Αφήστε το κέικ να κρυώσει για περίπου 1 ώρα, πριν μεταφέρετε σε μία σχάρα για το γλασάρισμα.
  6. Ζεστάνετε τη μαρμελάδα στα μικροκύματα και καλύψτε το κέικ.
    Καλύψτε το κέικ με το έτοιμο γλάσο και διακοσμήστε αφήνοντας τη φαντασία σας ελεύθερη!

Διατροφική συμβουλή

Η σημαντικότερη διαφορά μεταξύ φρέσκων και αποξηραμένων φρούτων είναι πως τα μεν περιέχουν περισσότερο νερό από τα δε. Έτσι, ανά μερίδα σερβιρίσματος, τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν περισσότερο φολικό οξύ, ασβέστιο μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και σερβιρίσματος, τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν περισσότερο φολικό οξύ, ασβέστιο μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο. Για παράδειγμα τα αποξηραμένα σύκα περιέχουν 5 φορές περισσότερο ασβέστιο από τα φρέσκα!

* Παρακαλούμε διαβάστε τη συσκευασία για την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.
Τα προϊόντα της σειράς Loprofin είναι Τρόφιμα για Ειδικούς Ιατρικούς Σκοπούς για τη διαιτητική διαχείριση ενδογενών μεταβολικών νοσημάτων και άλλων καταστάσεων που χρήζουν διατροφή χαμηλή σε πρωτεΐνη, και πρέπει να χορηγούνται υπό ιατρική παρακολούθηση.
European Food Information Council. What are the nutritional benefits of dry fruit? Accessed 14/11/2019. http://www.eufic.org/page/en/page/faq/faqid/fruit-dry-nutritional-benefits/