7 Τρόποι για να Προστατευτείτε Εσείς και Όσοι Φροντίζετε

Κατανοούμε ότι αυτή είναι μια αγχωτική στιγμή για τους ηλικιωμένους, τους ασθενείς και τα άτομα που τους φροντίζουν. Για να σας βοηθήσει να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας, η Nutricia προτείνει μερικούς απλούς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Εάν είστε άτομο που παρέχει φροντίδα και έρχεται σε επαφή με ηλικιωμένους ή ασθενείς, είναι ακόμα πιο σημαντικό να προστατεύσετε υπεύθυνα την υγεία σας και να ακολουθήσετε αυτές τις συστάσεις, καθώς μαζί μπορούμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του Κορονοϊού.

Επιπλέον, παρέχουμε απαντήσεις από τους ειδικούς μας στη Nutricia στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε αν είστε ηλικιωμένο άτομο, πάσχετε από κάποιο νόσημα αυτή τη στιγμή ή φροντίζετε κάποιον. Κάθε κατηγορία έχει συγκεκριμένες καταστάσεις που μπορούν να σας καθοδηγήσουν και που μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινή σας ζωή.

7 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΤΕ ΤΟΝ
ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΣΑΣ

Πλένετε τα χέρια σας τακτικά

Ο Κορονoϊός μεταδίδεται με την ανθρώπινη επαφή. Ως εκ τούτου, ως ασθενής, ηλικιωμένο άτομο ή άτομο που παρέχει φροντίδα σε άλλους, το να πλένετε σωστά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή με τζελ χεριών για περισσότερο από 20 δευτερόλεπτα εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για την προστασία από τον ιό. Γι’ αυτό, καθιερώστε το πριν από τα γεύματα, όταν μπαίνετε στο σπίτι, καθώς και πριν και μετά από τη συνάντηση με φίλους ή μέλη της οικογένειας σας.

Σε τι χρησιμεύει αυτό; Θα βοηθήσει να εξαλειφθούν τυχόν ίχνη του ιού που μπορεί να βρίσκονται στα χέρια σας, ώστε να μην μολύνει εσάς και τους γύρω σας. Επίσης, να ζητάτε το πλύσιμο των χεριών σε όποιον εισέρχεται στον ίδιο χώρο με εσάς, συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειας, οικιακών βοηθών, κλπ. Εάν φροντίζετε άλλα άτομα, είναι πολύ σημαντικό να εξηγήσετε στο άτομο που φροντίζετε γιατί το πλύσιμο των χεριών είναι ζωτικής σημασίας.

Οδηγίες πλυσίματος των χεριών του ΕΟΔΥ:
https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/02/sostos_tropos_plisimatos_xerion.pdf

Κρατήστε απόσταση από τους άλλους

Όλοι θέλουμε να είμαστε κοντά στα γηραιότερα μέλη της οικογένειας και στους ασθενείς μας για να τους καθησυχάσουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Αλλά συνιστάται να ελαχιστοποιήσουμε τις επισκέψεις μας για να εμποδίσουμε την εξάπλωση του Κορονοϊού. Γι’ αυτό το λόγο, παρακαλείσθε να συντομεύετε ή να αναβάλετε τις επισκέψεις ή τις οικογενειακές συγκεντρώσεις για μια άλλη φορά.

Εάν γύρω σας υπάρχει κάποιος που είναι άρρωστος, αποφύγετε την επαφή και διατηρήστε ασφαλή απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου. Επειδή ο ιός μεταφέρεται και μεταδίδεται από τους ανθρώπους, η αποφυγή κοινωνικών επαφών αποδεικνύεται ότι μειώνει την εξάπλωση του ιού.

Σε τι χρησιμεύει αυτό; Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μείνετε σε επαφή με τους φίλους και την οικογένεια σας. Προσπαθήστε να βρείτε άλλους τρόπους επικοινωνίας, όπως μέσω τηλεφώνου ή συζητήσεις μέσω του διαδικτύου. Εάν ανήκετε στα άτομα που παρέχουν φροντίδα σε ηλικιωμένο άτομο, αφιερώστε χρόνο για να δείξετε πώς να χρησιμοποιεί αυτές τις τεχνολογίες επικοινωνιών, καθώς μπορούν να το βοηθήσουν να έχει επαφή και υποστήριξη από τους δικούς του.

Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα

Έχουμε την τάση να αγγίζουμε διάφορες επιφάνειες οι οποίες όμως μπορεί να έχουν τον Κορονοϊό. Μόλις ο ιός βρεθεί στα χέρια μας, ο ευκολότερος τρόπος για να εισέλθει στο σώμα μας είναι από τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη μας. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε να αγγίζουμε επιφάνειες, αλλά μπορούμε να αποφύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας και έτσι να περιορίσουμε το πιθανό πέρασμα του ιού στο σώμα μας.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να απολυμαίνουμε τις επιφάνειες με τις οποίες ερχόμαστε πιο συχνά σε επαφή, όπως χερούλια πόρτας, επιφάνεια τραπεζιών, κινητά τηλέφωνα, τηλεχειριστήρια, τιμόνια, κιγκλιδώματα κλπ.

Σε τι χρησιμεύει αυτό; Οι επιφάνειες μπορεί να έχουν μολυνθεί με τον Κορονοϊό και μόλις ο ιός βρεθεί στα χέρια μας μπορεί εύκολα να μεταφερθεί στο σώμα μέσω του στόματος, της μύτης ή των ματιών όταν αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Εάν φροντίζετε κάποιον που δεν έχει πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες ζωτικής σημασίας, παρακαλείσθε να του εξηγήσετε τους λόγους που αυτές οι πληροφορίες είναι σημαντικές.

Υιοθετήστε σωστή υγιεινή του αναπνευστικού

Σιγουρευτείτε ότι εσείς και οι άνθρωποι του περιβάλλοντός σας ακολουθούν σωστή υγιεινή του αναπνευστικού. Αυτό σημαίνει ότι καλύπτετε το στόμα και τη μύτη με το εσωτερικό του αγκώνα ή με χαρτομάντηλο όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Στη συνέχεια, πετάξτε το χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο στα σκουπίδια.

Σε τι χρησιμεύει αυτό; Τα σταγονίδια εξαπλώνουν τον ιό. Ακολουθώντας σωστή υγιεινή του αναπνευστικού, προστατεύετε τον εαυτό σας και τους ανθρώπους γύρω σας από ιούς όπως το κρυολόγημα, η γρίπη και ο Κορονοϊός.

Αισθάνεστε άρρωστοι; Ζητήστε ιατρική φροντίδα έγκαιρα

Ως ασθενής ή ηλικιωμένο άτομο, εάν έχετε τα πρώτα συμπτώματα του Κορονοϊού, όπως πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια, αλλά μείνετε μακριά από το νοσοκομείο ή το φαρμακείο για να αποφύγετε την περαιτέρω εξάπλωση της νόσου. Είναι καλύτερο να απομονωθείτε από τους άλλους, να καλέσετε το γιατρό και να ακολουθήσετε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Σε τι χρησιμεύει αυτό; Οι τοπικές αρχές έχουν τις πιο ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή σας. Το να επικοινωνήσετε μαζί τους πριν επισκεφθείτε κάποιο ιατρικό κέντρο, θα τους επιτρέψει να σας κατευθύνουν γρήγορα στη σωστή μονάδα υγείας. Αυτό θα σας προστατεύσει και θα βοηθήσει στην πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού.

Εάν φροντίζετε κάποιον, αλλά αισθάνεστε ότι έχετε τα συμπτώματα, είναι καλύτερα να απομονωθείτε από τους άλλους παρά να κινδυνέψετε να μεταδώσετε τον ιό.

Προετοιμάστε το φαγητό υγιεινά και με ασφάλεια

Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές σανίδες κοπής για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα. Επίσης πλένετε τα χέρια σας μεταξύ της εναλλαγής ωμών και μαγειρεμένων τροφίμων.

Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε το κρέας. Απλά να είστε προσεκτικοί και να φροντίζετε να έχει μαγειρευτεί καλά και να έχει γίνει σωστά ο χειρισμός του κατά την προετοιμασία του φαγητού.

Σε τι χρησιμεύει αυτό; Επειδή μαγειρεύουμε για μας, την οικογένειά μας και συχνά για τον ασθενή που φροντίζουμε, και ο Κορονοϊός μπορεί να εξαπλωθεί με την κατανάλωση φαγητού. Ως εκ τούτου, είναι ακόμη πιο σημαντικό να ακολουθούμε τις διαδικασίες ασφαλείας κατά το μαγείρεμα.

Σε περίπτωση σίτισης μέσω καθετήρα, να πλένετε πάντα τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν ακουμπήσετε τα συστήματα σίτισης. Να χρησιμοποιείτε πάντα το σκεύασμα εντερικής διατροφής εντός 24 ωρών από το άνοιγμά της (δείτε οδηγίες χρήσης) και να αλλάζετε τα συστήματα σίτισης κάθε 24 ώρες.

Μείνετε ενημερωμένοι και ακολουθήστε τις συμβουλές

Με την τεράστια κάλυψη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι πολύ σημαντικό για σας να γνωρίζετε τις σωστές πληροφορίες σχετικά με την επιδημία του Κορονοϊού και ότι υπάρχουν ψευδείς ειδήσεις που κυκλοφορούν οι οποίες το μόνο που θα κάνουν είναι να αυξήσουν το άγχος σας. Οι πιο αξιόπιστες και ενημερωμένες διαθέσιμες πληροφορίες είναι στον δικτυακό τόπο του ΠΟΥ και μέσω της εθνικής και τοπικής αρχής δημόσιας υγείας. Ζητήστε συμβουλές από έγκυρες και αξιόπιστες πηγές για εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την τοποθεσία: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public

Οι πληροφορίες αυτές δεν προορίζονται να υποκαταστήσουν τις επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.
Πάντα να ζητάτε τη συμβουλή ενός επαγγελματία υγείας, αν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες.