7 συμβουλές για την αντιμετώπιση του κατ’ οίκον περιορισμού

 Όλοι χρειαζόμαστε βοήθεια για να αντιμετωπίσουμε τον περιορισμό στο σπίτι. Εδώ σας προτείνουμε 7 χρήσιμες συμβουλές.

Μείνετε ασφαλείς. Μείνετε στο σπίτι

Μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους από τον Covid-19 με το να συμμορφωθείτε με τους κανονισμούς σχετικά ή με το να παραμένετε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο περιορισμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα εξαπλωθεί ο ιός στους πιο ευάλωτους: Ηλικιωμένους που έχουν υποκείμενα νοσήματα, και τους υπόλοιπους. Η καραντίνα είναι πιο εύκολη στα λόγια παρά στην πράξη, αλλά είμαστε όλοι μαζί σ’ αυτό.

Ενισχύστε την άμυνα του οργανισμού σας με τη σωστή διατροφή

Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή επιλέγοντας από τις τέσσερις ομάδες τροφίμων: κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά, δημητριακά και όσπρια. Πίνετε αρκετό νερό και αποφεύγετε τη παρορμητική κατανάλωση φαγητού που προκαλείται από το άγχος, με το να τρώτε μόνο όταν είστε πεινασμένοι.  Μην διστάσετε να καλέσετε το διαιτολόγο ή το γιατρό σας, αν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με τη διατροφή σας.

Κάντε ένα ιατρικό check-up

Αν πρόκειται να παραλείψετε τις τακτικές εξετάσεις, τότε φροντίστε να παρακολουθείτε την υγεία σας με τα μέσα που έχετε στο σπίτι. Ζυγιστείτε μια φορά την εβδομάδα και ελέγχετε τη θερμοκρασία σας τακτικά.

Συνεχίστε να κινείστε!

Ενώ δεν θα τρέξετε μαραθώνιο όσο είστε κλεισμένοι μέσα, υπάρχουν πολλοί τρόποι να παραμείνετε δραστήριοι στο σπίτι. Αποφύγετε τις υπερβολές (δεν είναι ώρα τώρα για διάστρεμμα στον αστράγαλο!)  και επιλέξτε ήπιες ασκήσεις και διατάσεις για να παραμείνετε υγιείς.

Ο εγκέφαλος χρειάζεται επίσης εξάσκηση!

Περάστε το χρόνο σας με το να εξασκείτε τις γνωστικές ικανότητες σας παίζοντας χαρτιά, σταυρόλεξα, Sudoku ή επιτραπέζια παιχνίδια. Απολαύστε εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ και κάντε διάλειμμα από τις επαναλαμβανόμενες ειδήσεις για την πανδημία που μπορεί να σας προκαλέσουν άγχος. Μείνετε σε επαφή με την οικογένεια και τους φίλους σας μέσω τηλεφώνου.

Η Υγιεινή πάνω απ’ όλα!

Το ότι δεν πρόκειται να βγείτε έξω δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μείνετε με τις πιτζάμες σας όλη την ημέρα! Η προσωπική υγιεινή δεν είναι σημαντική μόνο για να δείχνετε όμορφοι… Το βούρτσισμα των δοντιών σας, το καθημερινό ντους και το πλύσιμο των χεριών είναι επίσης σημαντικά για να παραμείνετε υγιείς. Εάν ανησυχείτε μην τυχόν γλιστρήσετε στο ντους, μπορείτε αντί να κάνετε ντους, να χρησιμοποιήσετε ένα πανί  για να πλυθείτε.

Παραμείνετε απασχολημένοι!

Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε μια νέα καθημερινή ρουτίνα για να παραμείνετε απασχολημένοι. Εάν πάντα θέλατε να δοκιμάσετε ένα νέο χόμπι, εκμεταλλευτείτε αυτήν την περίοδο του κατ’ οίκον περιορισμού για να το ξεκινήσετε.  Τα μαθήματα στο διαδίκτυο είναι ένας καλός οδηγός. Οποιαδήποτε δραστηριότητα αγαπάτε, όπως το μαγείρεμα, το διάβασμα, το να ανακαλύψετε κάποιο καινούργιο μουσικό άκουσμα, ή το να διατηρείτε επαφή με τους φίλους και την οικογένεια μέσω τηλεφώνου, θα βοηθήσουν να περάσει η ώρα και επίσης θα σας δώσουν μια αίσθηση εκπλήρωσης.

  Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν την πρόθεση να υποκαταστήσουν τις επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές. Πάντα να ακολουθείτε τις συμβουλές που παρέχονται από τον ιατρό σας και μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του σε περίπτωση που έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις. Οι εθνικές και τοπικές δημόσιες αρχές υγείας έχουν τις πιο ενημερωμένες-πληροφορίες που αφορούν την περιοχή σας.