Συχνές Ερωτήσεις


“Αισθάνομαι καλά, αλλά θέλω να επισκεφθώ τη μητέρα / τον πατέρα μου στο σπίτι τους, τι πρέπει να κάνω;”

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τα πρωτόκολλα που έχουν οριστεί στην Ελλάδα. Αυτά μπορεί να αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Παρακαλούμε να τα ελέγχετε σε τακτική βάση, ειδικά αν είστε σε επαφή με εκείνους που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από τον ιό, όπως οι ηλικιωμένοι.

Εάν οι γονείς σας έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τον ιό, λόγω της ηλικίας τους ή της κατάσταση της υγείας τους, τότε όποτε είναι δυνατόν, συνδεθείτε μαζί τους μέσω του Διαδικτύου, Skype και τηλεφώνου και υπενθυμίστε τους ότι αυτή είναι μια προσωρινή κατάσταση και ότι αυτό γίνεται για την προστασία τους, επειδή είναι σημαντικοί για εσάς. Σκεφτείτε τρόπους για να διατηρείτε επαφή τακτικά και να διασφαλίσετε ότι οι γονείς σας έχουν ένα μέσο επικοινωνίας μαζί σας.

Εάν επισκέπτεστε έναν ηλικιωμένο συγγενή για έναν ουσιαστικό σκοπό, πρέπει να κρατήσετε μεγαλύτερη απόσταση, κατά προτίμηση τουλάχιστον 1-2 μέτρα, αποφύγετε τα φιλιά και τις αγκαλιές, και να φροντίζετε να πλένετε τα χέρια σας καλά και συχνά, χρησιμοποιώντας αντισηπτικό για τα χέρια όταν δεν είναι δυνατό να πλυθείτε.

“Μπορώ να βγάλω τη μητέρα μου (70 ετών) έξω για μια βόλτα;”

Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας θα πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις για να μειώσουν τον κίνδυνο έκθεσης στον ιό. Αυτές περιλαμβάνουν τον περιορισμό της περιττής επαφής με άλλους ανθρώπους, την αποφυγή χώρων που δεν αερίζονται επαρκώς, και τη διασφάλιση επαρκούς απόστασης μεταξύ αυτών και άλλων. Συνεπώς, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες που έχουν τεθεί στη χώρα ή την περιοχή σας και να γνωρίζετε τα μέτρα που εφαρμόζονται στην περιοχή σας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και της έκθεσης σε αυτόν του πιο ευάλωτου πληθυσμού. Αυτά μπορεί να αλλάζουν μέρα με τη μέρα, γι’ αυτό να ενημερώνεστε σε καθημερινή βάση.  Εάν μπορείτε να βγείτε έξω, μείνετε πάνω από 2 μέτρα μακριά από τους άλλους.

“Να κάνω εγώ τα ψώνια αντί των γονιών μου;”

Ηλικιωμένοι και ενήλικες με προβλήματα υγείας θα πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις για να μειώσουν τον κίνδυνο έκθεσης στον ιό. Αυτό περιλαμβάνει τον περιορισμό της περιττής επαφής με άλλους ανθρώπους, την αποφυγή χώρων που δεν έχουν επαρκή εξαερισμό, και την διασφάλιση επαρκούς απόστασης μεταξύ αυτών και των άλλων. Συνεπώς, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες που έχουν οριστεί στη Ελλάδα και να γνωρίζετε τα μέτρα που εφαρμόζονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και της έκθεσης σε αυτόν του πιο ευάλωτου πληθυσμού. Αυτά μπορεί να αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Γι’ αυτό παρακαλούμε να τα ελέγχετε σε τακτική βάση. Εάν μπορείτε να βγείτε έξω, μείνετε περισσότερο από 2 μέτρα μακριά από τους άλλους. Εάν είναι δυνατόν, βεβαιωθείτε ότι οι γονείς σας έχουν αρκετές προμήθειες διαθέσιμες σε περίπτωση που πρέπει να μείνουν στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων των ειδών διατροφής, των καθαριστικών σπιτιού και των φαρμάκων. Βοηθήστε φροντίζοντας τις αγορές του σουπερμάρκετ και αποφύγετε να αφήνετε τους γονείς σας να τις χειριστούν εκείνοι. Εξετάστε την δυνατότητα της χρήσης υπηρεσιών παράδοσης κατ’ οίκον από τα σουπερμάρκετ ή έτοιμων γευμάτων, αποφεύγοντας τις επαφές με το προσωπικό παράδοσης, για να εξασφαλίσετε ότι οι γονείς σας έχουν παροχή θρεπτικών τροφίμων.

“Έχω γονείς ή/και συγγενείς που μένουν σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων. Να σταματήσω να τους επισκέπτομαι;”

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις τοπικές οδηγίες που έχουν οριστεί στην Ελλάδα και να γνωρίζετε τα μέτρα που εφαρμόζονται για να περιορίσετε την εξάπλωση του ιού και την έκθεση για τις ευπαθείς ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που ορίζονται από τη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων. Αυτά μπορεί να αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Γι’ αυτό παρακαλούμε να τα ελέγχετε σε τακτική βάση.

“Ο γονιός μου καταναλώνει πόσιμα θρεπτικά σκευάσματα. Μπορώ να αγοράσω εγώ τα προϊόντα από το φαρμακείο ώστε ο γονιός μου να μείνει σπίτι; ”

Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις τοπικές οδηγίες που έχουν οριστεί στην Ελλάδα και να γνωρίζετε τα μέτρα που εφαρμόζονται για να περιορίσετε την εξάπλωση του ιού και την έκθεση για τις ευπαθείς ομάδες. Αυτά μπορεί να αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Παρακαλούμε να τα ελέγχετε σε τακτική βάση. Εάν μπορείτε να βγείτε έξω, κρατήστε πάνω από 2 μέτρα απόσταση από τους άλλους. Είναι καλό να εξασφαλίσετε τον επαρκή ανεφοδιασμό των σκευασμάτων εντερικής διατροφής στο σπίτι σε περίπτωση που οι γονείς σας πρέπει να μείνουν κατ’ οίκον. Μπορείτε να συζητήσετε με το φαρμακείο σας τι ανάγκες μπορεί να προκύψουν και πώς να εξασφαλίσετε τον συνεχή ανεφοδιασμό, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών για την παράδοση κατ’ οίκον.


“Πόσιμα διατροφικά σκευάσματα και διατροφικά σκευάσματα μέσω καθετήρα πωλούνται στα φαρμακεία. Θα μπορούσε να υπάρχει ο ιός σε αυτά τα προϊόντα; Θα μπορούσε το παιδί μου / οι γονείς μου να μολυνθούν από τον ιό που μπορεί να βρίσκεται σε αυτά;”

Λαμβάνουμε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις και μέτρα για να διασφαλίσουμε την πλήρη ασφάλεια των προϊόντων, εφαρμόζοντας υψηλά πρότυπα ασφάλειας των προϊόντων και ποιοτικούς ελέγχους σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, από την προμήθεια της πρώτης ύλης και τη συσκευασία μας μέχρι την παράδοση των προϊόντων μας.

Ο κίνδυνος μολύνσεων που προκύπτουν από την επαφή με συστατικά τροφίμων ή συσκευασίες που προέρχονται από πληγείσες περιοχές, και που προέρχονται από εμπορικούς προμηθευτές, θεωρείται αμελητέος, όπως αναφέρεται από όλους τους επίσημους οργανισμούς (ΠΟΥ, ΕΑΑΤ, ΕΦΕΤ, ECDC).

Γενικά πιστεύεται ότι ο ιός εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν τη μετάδοση του COVID-19 μέσω των τροφίμων ή των προϊόντων ειδικής διατροφής. Πριν από την προετοιμασία / κατανάλωση / παράδοση των πόσιμων θρεπτικών σκευασμάτων ή των θρεπτικών σκευασμάτων μέσω καθετήρα είναι σημαντικό να πλένετε πάντα τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα για τη γενική ασφάλεια των τροφίμων.

“Το παιδί ή ο γονιός μου τρέφεται μέσω καθετήρα. Πώς θα πρέπει να φροντίζουμε για τη διατροφή του / καθετήρα του μετά την εξάπλωση του κορονοϊού; Θα πρέπει να λάβουμε κάποιες άλλες προφυλάξεις; ”

Δείτε την απάντηση στην παραπάνω ερώτηση.

“Θα πρέπει να φοράω μάσκα, ενώ φροντίζω για τη σίτιση του / της μέσω καθετήρα;”

Εάν είστε άρρωστος: Θα πρέπει να φοράτε μάσκα προσώπου όταν βρίσκεστε κοντά σε άλλα άτομα (π.χ. όταν βρίσκεστε στο ίδιο δωμάτιο ή όχημα, κατά την επίσκεψη σε επαγγελματία υγείας). Εάν δεν είστε σε θέση να φορέσετε μάσκα προσώπου (παραδείγματος χάριν, επειδή προκαλεί προβλήματα αναπνοής), τότε πρέπει να κάνετε ότι μπορείτε για να καλύψετε το βήχα και το φτέρνισμα σας, και οι άνθρωποι που σας φροντίζουν πρέπει να φορέσουν μάσκα προσώπου αν πρόκειται να μπουν στο δωμάτιό σας.

Εάν ΔΕΝ είστε άρρωστος: Δεν χρειάζεται να φοράτε μάσκα προσώπου εκτός κι αν φροντίζετε κάποιον που είναι άρρωστος (και δεν είναι σε θέση να φοράει μάσκα προσώπου).

“Θα πρέπει το παιδί μου / o γονέας μου να φοράει μάσκα;”

Εάν είναι άρρωστοι: θα πρέπει να φορούν μάσκα προσώπου όταν βρίσκονται κοντά σε άλλα άτομα (π.χ. στο ίδιο δωμάτιο ή όχημα, παρουσία ενός επαγγελματία υγείας). Εάν δεν είναι σε θέση να φορέσουν μάσκα προσώπου (παραδείγματος χάριν, επειδή προκαλεί προβλήματα αναπνοής), τότε πρέπει να κάνουν ότι καλύτερό μπορούν για να καλύψουν το βήχα και το φτέρνισμα τους.

Εάν ΔΕΝ είναι άρρωστοι: δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα προσώπου.

“Ποιοι είναι οι κίνδυνοι μόλυνσης από τον COVID-19 από τα προϊόντα σας και τη συσκευασία τους;”

Ο ιός είναι ένας ιός του αναπνευστικού συστήματος που μεταδίδεται από μολυσμένα άτομα μέσω σταγονιδίων π.χ. από βήχα ή από άτομα που έρχεστε σε στενή επαφή. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ρυθμιστικές αρχές ή/και έγκριτοι επιστημονικοί φορείς όπως η Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) έχουν όλες δημοσιεύσει δηλώσεις ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από τρόφιμα ή/και συσκευασίες είναι αμελητέος.

Τα πρότυπα παραγωγής της Danone εξασφαλίζουν ότι τα τελικά προϊόντα μας είναι ασφαλή για χρήση και κατανάλωση, όταν κυκλοφορούν στην αγορά. Οι διανομείς μας διαθέτουν συστήματα για να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα μας αντιμετωπίζονται επίσης με καλές πρακτικές υγιεινής. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι συσκευασίες τροφίμων εμπλέκονται στη μετάδοση του COVID-19, και ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθούν οι καταναλωτές μετά τη χρήση αντικειμένων σε δημόσιο χώρο είναι να ακολουθούν τους οδηγίες για τις ορθές πρακτικές υγιεινής που δημοσιεύονται από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Για ενημέρωση παρακαλούμε συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/ και του ΕΦΕΤ http://www.efet.gr/index.php/el/enimerosi/deltia-typou/news-other-cat/item/4912-trofima-kai-koronoios-mas-rotate-sas-apantame.
Περισσότερες πληροφορίες στα αγγλικά μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα του ΠΟΥ https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public


“Χρειάζομαι ιατρική διατροφή αν κινδυνεύω από Κορονoϊό;”

Όχι, το να κινδυνεύετε από τον Κορονoϊό δεν σημαίνει ότι χρειάζεστε ιατρική διατροφή. Συζητήστε με τον επαγγελματία υγείας σας εάν θα θέλατε περαιτέρω συμβουλές σχετικά με το αν η ιατρική διατροφή είναι κατάλληλη για εσάς.

“Χρειάζομαι ιατρική διατροφή αν έχω λοίμωξη από τον Κορονoϊό;”

Η ιατρική διατροφή είναι ειδικά σχεδιασμένη για ασθενείς με διαγνωσμένη ιατρική κατάσταση και πρέπει να χρησιμοποιείται υπό ιατρική παρακολούθηση. Η ιατρική διατροφή δεν είναι γενικά απαραίτητη εάν έχετε κάποια ήπια ασθένεια. Εάν τα συμπτώματά σας είναι ήπια ακολουθήστε τις συμβουλές του ΕΟΔΥ για το τι πρέπει να κάνετε (https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/).
Βεβαιωθείτε ότι πίνετε άφθονα υγρά και τρώτε τακτικά γεύματα. Ζητήστε βοήθεια από φίλους ή συγγενείς για να σας παραδώσουν είδη πρώτης ανάγκης. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ακολουθήσει τις προφυλάξεις που συστήνονται από τις αρμόδιες αρχές σχετικά με την επαφή με άλλους ανθρώπους για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού.

Στους περισσότερους ανθρώπους η ασθένεια που προκαλείται από τον Κορονoϊό είναι γενικά ήπια, αλλά σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια. Οι επιστήμονες υγείας ακόμα μελετούν για το πώς ο ιός επηρεάζει τους ανθρώπους, αλλά φαίνεται ότι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν πιο σοβαρά συμπτώματα. Εάν έχετε ένα υποκείμενο νόσημα που σας δυσκολεύει να φάτε και να πιείτε αρκετά για να ικανοποιήσετε τις ανάγκες του σώματός σας και λαμβάνετε ήδη ιατρική διατροφή, πρέπει να συνεχίσετε να την λαμβάνετε ακολουθώντας τις συστάσεις του γιατρού ή φαρμακοποιού σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη λήψη της ιατρικής διατροφής σας επικοινωνήστε με τον ιατρό σας για να σας συμβουλεύσει.

Μόνο αν νοσήσετε από σοβαρή ασθένεια ως αποτέλεσμα του Κορονοϊού μπορεί να χρειαστείτε ιατρική διατροφή. Ο ιατρός σας θα κάνει αυτήν την αξιολόγηση και θα την συστήσει εάν είναι απαραίτητο. Εάν ανησυχείτε για τον εαυτό σας ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο μπορείτε να ελέγξετε για να διαπιστώσετε αν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο παρουσιάζει δυσθρεψία ή βρίσκεται σε κίνδυνο δυσθρεψίας και να μιλήσετε με τον ιατρό σας.

“Χρειάζομαι ιατρική διατροφή όταν αναρρώνω από λοίμωξη από Κορονoϊό;”

Τα προϊόντα ιατρικής διατροφής είναι τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς ειδικά σχεδιασμένα για ασθενείς με διαγνωσμένη ιατρική κατάσταση και πρέπει να χρησιμοποιούνται υπό ιατρική επίβλεψη. Εάν αναρρώνετε από ήπια ασθένεια από λοίμωξη κορονοϊού, τα προϊόντα ιατρικής διατροφής γενικά δεν είναι απαραίτητα.

Εάν αναρρώνετε από πιο σοβαρή ασθένεια από λοίμωξη από Κορονoϊό και σας έχουν πει ότι παρουσιάζεται δυσθρεψία ή διατρέχετε κίνδυνο δυσθρεψίας, τότε μπορεί να χρειαστείτε ιατρική διατροφή. Ο επαγγελματίας υγείας σας θα συστήσει μια ιατρική διατροφή εάν είναι απαραίτητο με βάση την κατάστασή σας.

“Είναι η ιατρική διατροφή ασφαλής για μένα αν είμαι σε κίνδυνο μόλυνσης από τον Κορονoϊό;”

Τα προϊόντα ιατρικής διατροφής είναι τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς ειδικά σχεδιασμένα για ασθενείς με διαγνωσμένη ιατρική κατάσταση και πρέπει να χρησιμοποιούνται υπό ιατρική επίβλεψη. Τα προϊόντα ιατρικής διατροφής είναι ασφαλή για τους ανθρώπους εάν διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης από τον Κορονoϊό με βάση τις συμβουλές των επαγγελματιών υγείας.
Εάν σας έχει δοθεί ατομική διατροφική αγωγή λόγω ενός υποκείμενου νοσήματος θα πρέπει να συνεχίσετε να ακολουθείτε αυτή την αγωγή. Εάν λαμβάνετε ήδη προϊόντα ιατρικής διατροφής, συνεχίστε να τα παίρνετε όπως συνιστάται από τον επαγγελματία υγείας σας.

“Είναι η ιατρική διατροφή ασφαλής για μένα αν έχω λοίμωξη από τον Κορονoϊό;”

Τα προϊόντα διατροφής είναι τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς ειδικά σχεδιασμένα για ασθενείς με διαγνωσμένη ιατρική κατάσταση και πρέπει να χρησιμοποιούνται υπό ιατρική επίβλεψη. Τα προϊόντα ιατρικής διατροφής είναι ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους εάν έχουν λοίμωξη από τον Κορονoϊό με βάση τις συστάσεις του ιατρού σας. Εάν έχετε μια ήπια λοίμωξη από Κορονoϊό, η ιατρική διατροφή δεν είναι γενικά απαραίτητη. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η ιατρική διατροφή μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να σας υποστηρίξει κατά τη διάρκεια της δύσκολης φάσης καλύπτοντας το κενό μέχρι που η κανονική πρόσληψη τροφής σας αποκατασταθεί πλήρως.

Εάν σας έχει δοθεί ατομική διατροφική συμβουλευτική λόγω ενός υποκείμενου νοσήματος θα πρέπει να συνεχίσετε να ακολουθείτε αυτή τη συμβουλευτική. Εάν λαμβάνετε ήδη ιατρική διατροφή, συνεχίστε να την λαμβάνετε όπως συνιστάται από τον επαγγελματία υγείας σας.

“Είναι η ιατρική διατροφή ασφαλής για μένα όταν αναρρώνω μετά τη μόλυνσή μου από τον Κορονoϊό;”

Τα προϊόντα ιατρικής διατροφής είναι τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς ειδικά σχεδιασμένα για ασθενείς με διαγνωσμένη ιατρική κατάσταση και πρέπει να χρησιμοποιούνται υπό ιατρική επίβλεψη. Ναι, η ιατρική διατροφή είναι ασφαλής για σας εάν νοσήσατε από τον Κορονoϊό και τώρα αναρρώνετε με βάση τις συμβουλές του ιατρού σας. Εάν παρουσιάσατε ήπια συμπτώματα από λοίμωξη του Κορονoϊού, τα προϊόντα ιατρικής διατροφής συνήθως δεν είναι αναγκαία. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η ιατρική διατροφή μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος που θα υποστηρίξει την ανάρρωσή σας, θα σας βοηθήσει να καλύψετε το κενό μέχρι που η κανονική πρόσληψη τροφής σας να αποκατασταθεί πλήρως. Εάν σας έχουν δοθεί ατομική διατροφική συμβουλευτική λόγω ενός υποκείμενου νοσήματος θα πρέπει να συνεχίσετε να ακολουθείτε αυτές τις συμβουλές. Εάν λαμβάνετε ήδη ιατρική διατροφή, συνεχίστε να την λαμβάνετε όπως συνιστάται από τον επαγγελματία υγείας σας.

“Υπάρχουν ειδικά μέτρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 που πρέπει να πάρω όσον αφορά τη χρήση των προϊόντων ιατρικής διατροφής;”

Πριν χρησιμοποιήσετε θρεπτικά σκευάσματα, πλύνετε καλά τα χέρια σας. Βρέξτε τα χέρια σας με νερό, κάντε άφθονο αφρό και στις δύο πλευρές, ανάμεσα στα δάχτυλα και κάτω από τα νύχια, στο ένα χέρι και στη συνέχεια στο άλλο. Ξεπλύνετε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό για 20 δευτερόλεπτα. Το καλό ξέπλυμα είναι απαραίτητο για την απομάκρυνση του ιού. Στεγνώστε τα χέρια σας καλά με μια πετσέτα μιας χρήσης, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε την πετσέτα για να κλείσετε τη βρύση πριν την πετάξετε. Όταν δεν είναι δυνατό να πλυθείτε, χρησιμοποιήστε ένα υδρο-αλκοολούχο τζελ που να περιέχει μεταξύ 60-95% αλκοόλης.

Ελέγχετε πάντα την ετικέτα των προϊόντων ιατρικής διατροφής σας για οδηγίες σχετικά με τον τρόπο προετοιμασίας, κατανάλωσης και αποθήκευσής τους.

“Γιατί να χρειαστώ ιατρική διατροφή κατά τη διάρκεια του COVID-19;”

Εάν είστε αδιάθετος ή αναρρώνετε από ασθένεια μπορεί να είναι δύσκολο να πάρετε όλη την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε από τη διατροφή σας και μόνο, ειδικά αν έχετε έλλειψη όρεξης ή συμπτώματα που δυσκολεύουν την κατανάλωση φαγητού και την κατάποση, για παράδειγμα ναυτία, έμετο, διάρροια, πόνο στο στόμα ή προβλήματα κατάποσης. Αυτό μπορεί να σας βάλει σε κίνδυνο δυσθρεψίας ως αποτέλεσμα της ασθένειας. Τα πόσιμα σκευάσματα που λαμβάνονται από το στόμα είναι τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς ειδικά σχεδιασμένα για να ανταποκρίνονται στις διατροφικές ανάγκες των ατόμων με δυσθρεψία που προκαλείται από τη νόσο και πρέπει να χρησιμοποιούνται υπό ιατρική επίβλεψη. Παρέχουν πρόσθετη ενέργεια, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Περαιτέρω Πληροφορίες

Ερωτήσεις και απαντήσεις του ΠΟΥ σχετικά με τον Κορονoϊό:
https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses

Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας:
https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/.

Κέντρο πόρων υγείας του Χάρβαρντ για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας:
https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/coronavirus-resource-center#Caregivers

Κέντρο Πληροφόρησης Elsevier:
https://www.elsevier.com/connect/coronavirus-information-center

Παραμονή του κορονoϊού σε επιφάνειες:
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200317150116.htm

Διάμεση περίοδος επώασης COVID-19:
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200317175438.htm

Οδηγίες του ΠΟΥ σχετικά με τη χρήση μασκών:
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks

Αυτές οι πληροφορίες δεν έχουν σκοπό να υποκαταστήσουν τις επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές. Ακολουθείτε πάντα τις συμβουλές που παρέχονται από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, την κρατική και τοπική αρχή δημόσιας υγείας, καθώς οι κρατικές και τοπικές αρχές θα έχουν τις πιο ενημερωμένες πληροφορίες για την περιοχή σας. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες, ζητήστε τη συμβουλή ενός επαγγελματία υγείας.