Αντιμετώπιση της υπολειπόμενης ανάπτυξης

picture showing a mother laying down with her kis on bed

Η αντιμετώπιση της υπολειπόμενης ανάπτυξης μέσω της διατροφής πρέπει να γίνεται από τον ιατρό σας ή/και το διαιτολόγο και να είναι προσαρμοσμένη στις δυνατότητες του παιδιού να τραφεί ή όχι, καθώς και στη σοβαρότητα της κατάστασης.

  • Αρχικά, είναι δυνατό να προταθεί ως λύση ο εμπλουτισμός της σίτισής του ή/και η κατανάλωση πολλών μικρών γευμάτων.
  • Εάν πρόκειται για βρέφος, μπορεί να σας συστηθεί να αυξήσετε τη συμπύκνωση του γάλακτος ή να το εμπλουτίσετε.
  • Για τα μεγαλύτερα παιδιά, η σίτισή τους μπορεί να εμπλουτιστεί ανάλογα με τη διατροφική τους κατάσταση.  Αυτό συμβαίνει με την προσθήκη τροφίμων που αυξάνουν την περιεκτικότητα σε θερμίδες και πρωτεΐνες στη συνήθη διατροφή: τυρί, αυγό ή ζαμπόν, κρέμα γάλακτος στον πουρέ ή τις σούπες, τριμμένο τυρί στα ζυμαρικά, σακχαρούχα γαλακτοκομικά για το δεκατιανό και το απογευματινό κολατσιό, μπισκότα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εάν παρόλα αυτά, η λήψη τροφής παραμένει ανεπαρκής για την ανάκτηση του βάρους, ο ιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει στο παιδί διαιτητικά Τρόφιμα για Ειδικούς Ιατρικούς Σκοπούς είτε από το στόμα είτε εφόσον η σίτιση από το στόμα δεν είναι εφικτή μέσω καθετήρα ή στομίας.

Σίτιση από το στόμα:

Τα διαιτητικά Τρόφιμα για Ειδικούς Ιατρικούς Σκοπούς χορηγούμενα από το στόμα δεν έχουν ως στόχο την αντικατάσταση των γευμάτων αλλα να συμπληρώσουν τη σίτιση και πρέπει, επομένως, να λαμβάνονται επιπλέον των γευμάτων.  Να λαμβάνονται, κατά προτίμηση, με χρονική απόσταση από τα γεύματα ως σνακ: κατά τη διάρκεια του πρωϊνού, σαν κολατσιό ή στη θέση αυτού ή μετά από ένα επιδόρπιο χαμηλό σε θερμίδες.

  • Για να ικανοποιηθούν οι γευστικές απαιτήσεις του μεγαλύτερου αριθμού παιδιών η γκάμα του NutriniDrink κυκλοφορεί σε διάφορες γεύσεις (βανίλια, σοκολάτα, φράουλα).
  • Το NutriniDrink MultiFibre είναι εύκολο και έτοιμο προς χρήση.  Με αυτό τον τρόπο μειώνονται οι κίνδυνοι σφάλματος παρασκευής της σωστής δοσολογίας αλλά και ο χρόνος προετοιμασίας. Οι συσκευασίες σε μικρά μπουκάλια (200 ml) είναι εύκολες στη χρήση, ο όγκος τους είναι προσαρμοσμένος σε περιορισμένη όρεξη για φαγητό και το παιδί σας θα λάβει θρεπτικά συστατικά ειδικά προσαρμοσμένα για αυτό.
  • Εναλλακτικά, το NutriniDrink Powder σε μορφή σκόνης μπορεί να προστεθεί σε άλλα τρόφιμα όπως κρέμες, ρυζόγαλο ή γιαούρτι δίνοντας μια ευχάριστη γεύση βανίλιας.
  • Είναι προτιμότερο να καταναλώνονται δροσερά αλλά ορισμένες γεύσεις μπορούν να καταναλωθούν και σε χλιαρή θερμοκρασία.
  • Αφού ανοιχθούν, διατηρούνται για 24 ώρες στη συντήρηση του ψυγείου.  Οι γιατροί είναι αυτοί που μπορούν να συνταγογραφήσουν αυτά τα προϊόντα.

Εντερική σίτιση :

Σε περίπτωση σοβαρής δυσθρεψίας ή/και όταν δεν είναι δυνατή η σίτιση από το στόμα ή δεν επαρκεί, οι ιατροί μπορούν να συστήσουν εντερική σίτιση με καθετήρα.

  • Η εντερική σίτιση με καθετήρα πραγματοποιείται από την ιατρική ομάδα στο νοσοκομείο.  Σε περίπτωση εντερικής διατροφής βραχείας διάρκειας (1 μήνα), χρησιμοποιείται καθετήρας σίτισης που μοιάζει με χοντρό μακαρόνι, ο οποίος εισάγεται στη μύτη και οποίος φτάνει απευθείας στο στομάχι ή το έντερο του παιδιού. Τότε πρόκειται για ρινογαστρικό ή ρινοεντερικό καθετήρα.
  • Εάν η εντερική σίτιση αναμένεται να διαρκέσει για περισσότερο από 4 εβδομάδες, ο καθετήρας τοποθετείται απευθείας στο στομάχι. Σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για καθετήρα γαστροστομίας.

Τα προϊόντα εντερικής σίτισης περιέχουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία: πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία που αντικαθιστούν την ανεπαρκή πρόσληψη μέσω της τροφής

Για περισσότερες πληροφορίες για τα Τρόφιμα για Ειδικούς Ιατρικούς Σκοπούς που ενδείκνυνται, πατήστε εδώ.