Εγκέφαλος και συνάψεις
Ο μέσος ανθρώπινος εγκέφαλος ενός ενήλικα έχει το μέγεθος ενός μεσαίου κουνουπιδιού. Ζυγίζει περίπου 1,3 κιλά και περιέχει 100 δισεκατομμύρια νευρώνες ή νευρικά κύτταρα με 100 τρισεκατομμύρια ενώσεις μεταξύ τους, οι οποίες ονομάζονται συνάψεις.
Οι νευρώνες είναι τα δομικά υλικά του εγκεφάλου τα οποία σχηματίζουν ένα δίκτυο επικοινωνίας και ηλεκτρικής δραστηριότητας μέσω των συνάψεων. Αυτά τα ηλεκτρικά σήματα σε συνδυασμό με χημικές αντιδράσεις δίνουν την δυνατότητα στον εγκέφαλο να πραγματοποιήσει όλες τις ακόλουθες γνωστικές λειτουργίες:
Οι συνάψεις είναι εξειδικευμένα μικροσκοπικά κενά ανάμεσα στους νευρώνες με κριτικό ρόλο την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων και άλλων κυττάρων ή των νευρώνων μεταξύ τους για την ορθή γνωστική λειτουργία. Ένας τυπικός νευρώνας έχει 1.000 συνάψεις με άλλους νευρώνες. Οι συνάψεις αναδιαμορφώνονται συνεχώς, δηλαδή οι υπάρχουσες συνάψεις αντικαθιστούνται από νέες. Σε ένα υγιή εγκέφαλο υπάρχει ισσοροπία μεταξύ του ρυθμού δημιουργίας νέων συνάψεων και του ρυθμού απώλειας των παλιών.
Απώλεια συνάψεων και αρχικό στάδιο της Νόσου Alzheimer
Παρότι κύριο χαρακτηριστικό της Νόσου Alzheimer είναι η παρουσία νευροϊνιδιακών εκφυλίσεων και πλακών αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, η απώλεια συνάψεων είναι αυτή που φαίνεται να συνδέεται περισσότερο με την γνωστική δυσλειτουργία. Ενώ δεν είναι πλήρως κατανοητό από την επιστημονική κοινότητα γιατί υπάρχει απώλεια συνάψεων στη Νόσο Alzheimer, μελέτες δείχνουν ότι η απώλεια συνάψεων είναι ένα από τα πρώιμα συμβάντα στην εξέλιξη της νόσου.
Δημιουργία συνάψεων
Οι συνάψεις αποτελούνται από νευρωνικές μεμβράνες με κύριο συστατικό τα φωσφολιπίδια. Η φωσφατιδυλοχολίνη είναι το φωσφολιπίδιο που βρίσκεται σε αφθονία στον εγκέφαλο και παράγεται στο ανθρώπινο σώμα μέσω της βιοχημικής διεργασίας του Kennedy. H διεργασία του Kennedy λαμβάνει χώρα στον εγκέφαλο και είναι εξαρτώμενη από την διαθεσιμότητα στον οργανισμό τριών βασικών θρεπτικών συστατικών: της χολίνης, της ουριδίνης και των Ω3 λιπαρών. Η σύνθεση της φωσφατιδυλοχολίνης εξαρτάται επίσης από τη βιοδιαθεσιμότητα άλλων βιταμινών και αντιοξειδωτικών τα οποία δρουν για την ενίσχυση της βιοδιαθεσιμότητας των κύριων θρεπτικών συστατικών.
Αν είστε επαγγελματίας υγείας και θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την κλινική τεκμηρίωση του Souvenaid μπορείτε να επισκεφτείτε το www.souvenaid.com.