Οδηγίες διατροφής στα μεταβολικά νοσήματα

picture showing a boy eating

Στο πλαίσιο των ενδογενών νοσημάτων μεταβολισμού των αμινοξέων, η διατροφική αγωγή είναι υποπρωτεϊνική, δηλαδή με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.  Αυτή η διατροφική αγωγή συνιστάται για τα άτομα που έχουν ενδογενή νοσήματα του μεταβολισμού των αμινοξέων αλλά και σε περίπτωση νεφρικής ή ηπατικής ανεπάρκειας όπου συνταγογραφείται διατροφή χαμηλή σε πρωτεΐνες.

Όταν ένας ασθενής έχει ενδογενές μεταβολικό νόσημα, ο στόχος της υποπρωτεϊνικής διατροφικής αγωγής με υποκατάστατο πρωτεΐνης (μίγμα αμινοξέων) είναι:

  • η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας του απαγορευμένου αμινοξέος μέσω διατροφής χαμηλής σε πρωτεΐνες φροντίζοντας συνάμα να ικανοποιηθούν, οι διατροφικές ανάγκες για το εμπλεκόμενο αμινοξύ

Αυτή η υποπρωτεϊνική διατροφική αγωγή αποτελείται συνεπώς από ένα υποκατάστατο πρωτεΐνης συνταγογραφούμενο από τον επαγγελματία υγείας και διατροφή αποτελούμενη από χορτοφαγικές τροφές, φρούτα, τα οποία έχουν εκ φύσεως χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, καθώς και υποπρωτεϊνικά τρόφιμα.

Διευκρίνιση: αυτό το υποκατάστατο πρωτεΐνης πρέπει να είναι ειδικό για κάθε ενδογενές μεταβολικό νόσημα (ΕΜΝ)

Εάν είναι αναγκαίο η διατροφή συμπληρώνεται με ανόργανα συστατικά, βιταμίνες και ολιγοστοιχεία ανάλογα με τη συνιστώμενη πρόσληψη σύμφωνα με την ηλικία, για να αποφεύγονται οι διατροφικές ελλείψεις.

  • Παραδείγματα τροφίμων τα οποία πρέπει να αποφεύγονται τελείως (λόγω της υπερβολικά υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες):
    • κρέατα, αυγά, αλλαντικά συμπεριλαμβανομένου του ζαμπόν, επεξεργασμένο κρέας, πατέ κρέατος, ψάρια, (τόνος, σαρδέλες, αντζούγιες), τυρί σόγιας
    • όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα: τυριά, γιαούρτια, επιδόρπια με βάση το γάλα που διατίθενται στο εμπόριο (κρέμες καραμελέ, παγωτά που περιέχουν γάλα, κρέμες)
    • συμπυκνωμένοι ζωμοί κρέατος
    • ζελατίνη
    • είδη ζαχαροπλαστικής που έχουν ως βάση πρωτεΐνες.  (ζελατίνη): νουγκά, πάστα φρούτων με ζελατίνη, μαρέγκες, πάστα για επάλειψη, κρέμα κάστανου
    • μαγειρεμένα φαγητά (ραβιόλι, πίτσα, τάρτα κις)
    • ασπαρτάμη (για τη Φαινυλκετονουρία)
    • δημητριακά και τα παραγόμενα από αυτά προϊόντα: ζυμαρικά, άλευρα, ψωμιά, ψωμί φόρμας, φρυγανιές, γλυκά, ξηρά γλυκά, ζύμες για τάρτες, ρύζι, σιμιγδάλι, σόγια
    • όσπρια: φακές, αρακάς, ρεβίθια, φάβα, φασόλια
    • αποξηραμένα φρούτα ή ελαιώδεις καρποί: αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκι Αιγίνης, φιστίκι αράπικο, ελιές, σπόροι (ηλιόσποροι/κολοκυθόσποροι)
    • σοκολάτα

 

  • Παραδείγματα τροφίμων τα οποία μπορούν να καταναλωθούν σε ελεγχόμενες ποσότητες:
    • λαχανικά (καλαμπόκι, σπαράγγια, καρότο, αγκινάρα, κολοκύθια, νεροκολοκύθα, λάχανο, πατζάρι, σεληνόριζα, μπρόκολο),
    • φρούτα (μήλο, αχλάδι, μάνγκο, ανανάς, φράουλα, σύκο, πορτοκάλι, ροδάκινο, σμέουρα (φραμπουάζ), βερύκοκο).

 

  • Τρόφιμα τα οποία μπορούν να καταναλωθούν κατά βούληση:
    • ζάχαρη σε όλες τις μορφές της,
    • μαρμελάδες, ζελέ (χωρίς ζελατίνη), μέλι, έλαια, βούτυρο, φυτική μαργαρίνη,
    • σιρόπια, λεμονάδα, αναψυκτικά που δεν είναι διαίτης, τσάι, καφές,
    • φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα νερού (καρπούζι)
    • αλάτι, πιπέρι, ξύδι, μουστάρδα, μπαχαρικά,
    • υποπρωτεϊνικά τρόφιμα, παραδείγματος χάρη τα τρόφιμα της σειράς Loprofin της Nutricia.

Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον κατάλογο με τα υποπρωτεϊνικά προϊόντα Loprofin που ανέπτυξε η Nutricia Advanced Medical Nutrition εδώ καθώς και προτάσεις για ειδικά προσαρμοσμένες συνταγές εδώ.