Υποπρωτεϊνικά τρόφιμα

picture showing two kids holding each other

Τι είναι ένα υποπρωτεϊνικό τρόφιμο;

Τα υποπρωτεϊνικά τρόφιμα είναι τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Είναι κατάλληλα για τους ασθενείς που ακολουθούν διατροφή περιορισμένη σε πρωτεΐνες όπως για τους ασθενείς που πάσχουν από ενδογενή μεταβολικά νοσήματα (φαινυλκετονουρία, τυροσιναιμία), ή από νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια. Μια υποπρωτεϊνική διατροφή καθιστά αναγκαία την ταξινόμηση των τροφίμων ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε πρωτεϊνες και τη διατροφική τους αξία.

Ποια είναι η χρήση των υποπρωτεϊνικών τροφίμων στο διατροφικό πρόγραμμα των ασθενών; 

Στην πράξη, μια υποπρωτεϊνική διατροφή βασίζεται στη διασφαλίση των βασικών αναγκών του ασθενούς καταναλώνοντας μια αυστηρά προσδιορισμένη ποσότητα των μην ανεκτών πρωτεϊνών.Τα υποπρωτεϊνικά τρόφιμα καθιστούν δυνατή την αντικατάσταση ορισμένων μη επιτρεπτών τροφίμων τα οποία είναι πολύ πλούσια σε πρωτεΐνες. Περιορίζουν κατ΄ αυτόν τον τρόπο την προσλαμβανόμενη ποσότητα των αμινοξέων αυξάνοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή πρόσληψη των ασθενών που ακολουθούν διαιτητική αγωγή περιορισμού των πρωτεϊνών. Αυτά τα προϊόντα, έχουν συνεπώς συμπληρωματικό ρόλο στις διατροφικές αγωγές που βασίζονται σε υποκατάστατα πρωτεΐνης. Γενικά, η υποπρωτεϊνική διατροφή είναι χορτοφαγική, και για αυτό το λόγο η ενεργειακή πρόσληψη των γευμάτων είναι χαμηλή. Τα υποπρωτεϊνικά τρόφιμα κάνουν τα γεύματα αυτών των ασθενών πιο διαφοροποιημένα και αυξάνουν την πρόσληψη σε θερμίδες. Χάρη σε αυτή τη διαφοροποίηση, παρατηρείται μεγαλύτερη συμμόρφωση με την αγωγή. Θα βρείτε τον κατάλογο των υποπρωτεϊνικών τροφίμων που προτείνει η Nutricia στην κατηγορία Προϊόντα για μεταβολικά νοσήματα