Αρχείο

Τι είναι τα θρεπτικά σκευάσματα;

Τα θρεπτικά σκευάσματα είναι προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τα δυσθρεπτικά άτομα που δεν καταφέρνουν να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες σε πρωτεΐνες και ενέργεια μέσω της συμβατικής διατροφής (είτε επειδή δυσκολεύονται να τραφούν ή γιατί έχουν αυξημένες ανάγκες, επειδή π.χ. πάσχουν από ορισμένες ασθένειες).    

Ωστόσο, τα θρεπτικά σκευάσματα δεν αντικαθιστούν ένα γεύμα. Είναι σημαντικό τα άτομα να συνεχίζουν να τρώνε.    

Η πλειοψηφία των θρεπτικών σκευασμάτων είναι ροφήματα με βάση το γάλα σε διάφορες γεύσεις. Ορισμένα θρεπτικά σκευάσματα κυκλοφορούν σε μορφή κρέμας ή σε μορφή σκόνης για να προσφέρουν ποικιλία και να ικανοποιούν τις γεύσεις όλων των ασθενών.

Πώς πρέπει να λαμβάνονται τα θρεπτικά σκευάσματα;

Τα θρεπτικά σκευάσματα πρέπει να καταναλώνονται κατά προτίμηση δροσερά αφού περάσει αρκετή ώρα από το γεύμα (ως σνακ, παραδείγματος χάρη στις 10 το πρωί, στις 4 το απόγευμα ή/και πριν τον ύπνο) για να διατηρείται η όρεξη για τα γεύματα.

Μπορώ να ζεστάνω τα θρεπτικά σκευάσματα;

Είναι δυνατό να ζεστάνετε ορισμένες γεύσεις των θρεπτικών σκευασμάτων για να τα προσαρμόσετε στις προτιμήσεις ορισμένων ασθενών.         

Για αυτό το λόγο, τοποθετείστε το περιεχόμενο του μπουκαλιού σε μια κατσαρόλα και ζεστάνετέ το σε σιγανή φωτιά χωρίς να βράσει (ο βρασμός κινδυνεύει να αλλοιώσει τη γεύση και να καταστρέψει ορισμένες βιταμίνες που είναι ευαίσθητες στη θερμότητα).

Τα προϊόντα Nutricia δεν περιέχουν λακτόζη;

Ένας μεγάλος αριθμός προϊόντων της σειράς των πόσιμων θρεπτικών σκευασμάτων της Nutricia δεν περιέχουν λακτόζη (αυτό σημαίνει ότι περιέχουν λιγότερα από 0,5 g λακτόζης ανά 100 ml όπως ορίζεται από τη νομοθεσία) και έχουν επομένως προσαρμοστεί ειδικά για τους ασθενείς που εμφανίζουν δυσανεξία στη λακτόζη.         

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στη σελίδα του εκάστοτε προϊόντος ή να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Τα προϊόντα Nutricia δεν περιέχουν γλουτένη;

Τα πόσιμα θρεπτικά σκευάσματα Nutricia αλλά και τα σκευάσματα σίτισης με καθετήρα δεν περιέχουν γλουτένη (λιγότερο από 20 mg/kg) κι επομένως είναι ειδικά προσαρμοσμένα σε ασθενείς που εμφανίζουν δυσανεξία στη γλουτένη.

Τα προϊόντα Nutricia δεν περιέχουν φυστίκι;

Για περισσότερες πληροφορίες για τα ειδικά συστατικά που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα της Nutricia και της καταλληλότητάς τους για τα άτομα που πάσχουν από αλλεργίες ή τροφικές δυσανεξίες παρακαλούμε να μας αποστείλετε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση MedicalNutrition@nutricia.gr.

Πόσα θρεπτικά σκευάσματα πρέπει να λαμβάνω;

Η ποσότητα πρέπει να καθορίζεται από τον ιατρό ή το διαιτολόγο ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες του ασθενούς. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε πιστά τη συνιστώμενη δοσολογία για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία.        

Ποιά είναι τα προϊόντα που είναι ειδικά για υποσιτισμένα άτομα που πάσχουν από διαβήτη;

Οι διαβητικοί ασθενείς έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες που πρέπει να ισορροπούν μεταξύ της επάρκειας των θρεπτικών συστατικών και του γλυκαιμικού ελέγχου. Το Diasip  περιέχει συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά τα οποία παρέχουν στους διαβητικούς ασθενείς όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά,  ενώ παράλληλα οι ασθενείς μπορούν να ελέγχουν τα επίπεδα γλυκόζης χωρίς  να αυξάνονται τα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Περιέχει συγκεκριμένους υδατάνθρακες που βελτιώνουν τα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης, πρωτεΐνες για τη βελτίωση της γλυκόζης νηστείας και φυτικές ίνες που βελτιώνουν το μεταβολισμό γλυκόζης. Είναι διατροφικά πλήρες και ελεύθερο γλουτένης.

Σε ποιά θερμοκρασία πρέπει να διατηρούνται τα θρεπτικά σκευάσματα της Nutricia;

Όλα τα θρεπτικά σκευάσματα από του στόματος ή μέσω καθετήρα πρέπει να φυλάσσονται  σε δροσερό και ξηρό μέρος προφυλαγμένο από άμεση έκθεση στη ζέστη και την υγρασία. Αυτές οι πληροφορίες επαναλαμβάνονται στην ετικέτα των προϊόντων με την ένδειξη: «Να διατηρείται σε μέρος δροσερό και ξηρό».

Τα θρεπτικά σκευάσματα της Nutricia είναι κατάλληλα για τα παιδιά;

Επειδή τα παιδιά έχουν ειδικές διατροφικές ανάγκες που διαφέρουν από τις ανάγκες των ενηλίκων, τα προϊόντα Infatrini, NutriniDrink Powder και NutriniDrink Multi Fibre είναι φόρμουλες που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για αυτά. Το Infatrini προορίζεται για βρέφη από τη γέννηση έως 18 μηνών και η σειρά NutriniDrink για παιδιά ηλικίας 1 έως 16 ετών.         

Τα θρεπτικά σκευάσματα της σειράς Fortimel δεν πρέπει να καταναλώνονται από παιδιά κάτω των 3 ετών. Για τα παιδιά ηλικίας 3 έως 6 ετών, τα θρεπτικά σκευάσματα Fortimel πρέπει να χορηγούνται μόνο με σύσταση του ιατρού ή διαιτολόγου.

Μπορώ να καταψύξω το Infatrini;

Το Infatrini δεν πρέπει να καταψύχετε, επειδή το προϊόν κινδυνεύει να διαλυθεί κατά την απόψυξη. Αντίθετα, μπορείτε να καταψύξετε το παρασκευασμένο γεύμα στο οποίο θα έχετε προσθέσει το Infatrini.

Γιατί το Infatrini περιέχει λακτόζη ενώ η πλειοψηφία των θρεπτικών σκευασμάτων δεν περιέχει λακτόζη;

Το Infatrini προορίζεται για βρέφη με δυσθρεψία από τη γέννηση έως 18 μηνών. Όμως, η λακτόζη αποτελεί μείζονα πηγή ενέργειας που περιέχεται στο μητρικό γάλα και παίζει σημαντικό ρόλο στην ωρίμανση της εντερικής λειτουργίας των παιδιών. Για αυτό το λόγο το Infatrini περιέχει λακτόζη.  

 

Τα προϊόντα Nutricia είναι προσαρμοσμένα για τα άτομα που πάσχουν από αλλεργία στις πρωτεΐνες του γάλακτος αγελάδος;

Η Nutricia προσφέρει τα προϊόντα Neocate και Neocate Advance τα οποία έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τα βρέφη και τα παιδιά που έχουν αλλεργία στις πρωτεΐνες γάλακτος αγελάδος.  Καθώς και τη σειρά Elemental για παιδιά άνω των 5 ετών και ενήλικεςμε πολυτροφικές αλλεργίες.

Τα υπόλοιπα θρεπτικά σκευάσματα της Nutricia περιέχουν πρωτεΐνες γάλακτος αγελάδος και δεν πρέπει να καταναλώνονται από αυτούς τους ασθενείς.