Ενδογενή νοσήματα μεταβολισμού & COVID 19
Απλές πρακτικές προστασίας και διαχείρισης

Προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται για τα άτομα που χρήζουν “επείγουσα αγωγή“

Μερικοί άνθρωποι με ενδογενές μεταβολικό νόσημα κινδυνεύουν να επιδεινωθεί η μεταβολική τους κατάσταση εάν αναπτύξουν ιογενή λοίμωξη. Οι ασθενείς που χρειάζονται επείγουσα θεραπευτική αγωγή, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με διαταραχές κύκλου ουρίας, διαταραχές οξείδωσης λιπαρών οξέων, νόσου ως από οσμής ούρων σφενδάμου (MSUD), μεθυλμαλονική οξυουρία, γλουταρική οξυουρία τύπου 1 ή προπιονική οξυουρία, μπορούν να έχουν συγκεκριμένα συμπληρώματα ή φάρμακα που διατηρούνται στο σπίτι για χρήση σε περίπτωση ασθένειας.

Πρακτικά βήματα:

 • Βεβαιωθείτε ότι τα φάρμακα ή τα συμπληρώματα που διατηρείτε στο σπίτι δεν έχουν λήξει.
 • Διατηρείτε ένα αντίγραφο των γραπτών σας κατευθυντήριων γραμμών έκτακτης ανάγκης, για να το δείξετε σε άλλους επαγγελματίες υγείας εάν χρειαστεί.
 • Έχετε άμεσα προσβάσιμα τα στοιχεία επικοινωνίας του ιατρού ή διαιτολόγου που σας παρακολουθεί π.χ. στο κινητό σας τηλέφωνο.
 • Εάν χρησιμοποιείτε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης από το στόμα (π.χ. πολυμερές γλυκόζης) βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετή παροχή στο σπίτι για τουλάχιστον 5 ημέρες.
 • Τα άτομα που λαμβάνουν υποκατάσταση με στεροειδείς ορμόνες θα πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες περί ασθενείας που τους έχει δώσει ο θεράπων ιατρός τους σε περίπτωση που χρειαστεί.
 • Αγοράστε ένα θερμόμετρο εάν δεν έχετε ήδη ένα στο σπίτι.

Για συνεχόμενη ενημέρωση παρακαλούμε συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ https://eody.gov.gr/neos koronaios covid 19/

Συμπτώματα


Αν παρουσιάσετε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή, επικοινωνήστε με τον ιατρό σας ή με τον ΕΟΔΥ (210 5212 054).

Φαρμακευτική αγωγή και Κορωναϊός

 1. Η παρακεταμόλη είναι η πρώτη επιλογή γραμμής, πάντα φυσικά με την έγκριση του ιατρού σας.
 2. Εάν αυτό δεν είναι αποτελεσματικό ή δεν μπορείτε να πάρετε παρακεταμόλη τότε η ιβουπροφαίνη παραμένει η δεύτερη θεραπεία για τους περισσότερους ανθρώπους για υψηλό πυρετό (μπορεί να υπάρχουν μερικοί άνθρωποι με άσθμα ή καρδιακές παθήσεις οι οποίοι έχουν ειδοποιηθεί ειδικά για να το αποφύγουν).
 3. Το να παραμένετε καλά ενυδατωμένοι είναι σημαντικό.
 4. Ένας ενήλικας που είναι κατά τα άλλα ικανοποιητικά καλά, μπορεί να μην χρειάζεται ειδική θεραπεία (εκτός από το να προσπαθεί να παραμείνει άνετα) για έναν χαμηλό πυρετό.
 5. Σε παιδιά (ιδιαίτερα νεότερα παιδιά) και σε ασθενείς με Γλουταρική Οξιδουρία Τύπου 1 (GA1) – υπάρχει κίνδυνος επιληπτικών κρίσεων και άλλων επιπλοκών εάν ο πυρετός αφεθεί χωρίς θεραπεία. Έτσι, η αντιμετώπιση του πυρετού θεωρείται σημαντικό πράγμα που πρέπει να γίνει (καθώς ο κίνδυνος ανεξέλεγκτου πυρετού θα θεωρηθεί υψηλότερος από οποιοδήποτε μικρότερο πιθανό κίνδυνο ιβουπροφαίνης).

Σημαντική σημείωση: Ιβουπροφαίνη

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ιβουπροφαίνη μπορεί να χειροτερέψει τον κορωναϊό (COVID-19). Μέχρι να υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες, πάρτε παρακεταμόλη για τη θεραπεία των συμπτωμάτων του κορωναϊού, εκτός εάν ο γιατρός σας έχει πει ότι η παρακεταμόλη δεν είναι κατάλληλη για εσάς. Εάν παίρνετε ήδη ιβουπροφαίνη ή άλλο μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (NSAID) με τη συμβουλή ενός γιατρού, μην σταματήσετε να το παίρνετε χωρίς να κάνετε πρώτα έλεγχο.

‼ Οι παραπάνω συμβουλές δεν υποκαθιστούν τις οδηγίες του ιατρού σας. Για μία εξατομικευμένη προσέγγιση ή για κάθε άλλη απορία, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με τον προσωπικό σας ιατρό.
* Προσαρμογή κατευθυντηριών οδηγιών από British Inherited Metabolic Disease Group (BIMDG) και Metabolic Support UK(Μάρτιος 2020).
☺ Τα προϊόντα της σειράς Loprofin είναι Τρόφιμα για Ειδικούς Ιατρικούς Σκοπούς για τη διαιτητική διαχείριση ενδογενών μεταβολικών νοσημάτων και άλλων καταστάσεων που χρήζουν διατροφή χαμηλή σε πρωτεΐνη, και πρέπει να χορηγούνται υπό ιατρική παρακολούθηση.