Εξηγώντας το μεταβολικό νόσημα σε φίλους
Επειδή οι φίλοι μπορούν να είναι σπουδαίο πλαίσιο στήριξης!

Το να μιλήσει κανείς για το μεταβολικό νόσημα του ίδιου ή του παιδιού του σε φίλου ή συγγενείς είναι καθαρά προσωπική απόφαση μιας και οι φίλοι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι υπάρχει ένα μεταβολικό νόσημα απλά να παρατηρήσουν ότι η διατροφή σας είναι λίγο διαφορετική. Το να μπορέσετε όμως να εξηγήσετε την κατάσταση σε φίλους μπορεί να σας διευκολύνει!

Ακολούθως μερικές προτάσεις για το πως να μιλήσετε σε φίλους:

  • Το μεταβολικό νόσημα είναι γενετικό και μη μεταδοτικό.
  • Όσοι έχουν μεταβολικά νοσήματα συχνά δεν μπορούν να καταναλώσουν ένα ή περισσότερα αμινοξέα που υπάρχουν σε όλα τα τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνη.
  • Σε πολλές περιπτώσεις ένα ή περισσότερα αμινοξέα μπορούν να αυξηθούν σε συγκέντρωση στο αίμα και να γίνουν τοξικά για τον εγκέφαλο.
  • Τηρώντας μία δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνη, διατηρούνται τα επίπεδα στο αίμα στα επιθυμητά πλαίσια που συστήθηκαν από τον ιατρό.
  • Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη που δεν εντάσσονται στη διατροφή μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία.
  • Ένα άτομο με μεταβολικό νόσημα δεν ξεπερνάει το νόσημα και πρέπει να είναι εφόρου ζωής σε μία συγκεκριμένη διατροφή, η οποία περιλαμβάνει μερικά ειδικά τρόφιμα και ποτά.

Να θυμάστε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και το να μιλήσετε στον ευρύτερο οικογενειακό ή φιλικό κύκλο για το μεταβολικό νόσημά το δικό σας ή του παιδιού σας μπορεί να σας βοηθήσει και να νιώσετε πιο όμορφα όταν βρίσκεστε με φίλους και συγγενείς αλλά και να μειώσει την όποια πίεση νιώθετε όταν βγαίνετε έξω!

Την περίοδο αυτή που διανύουμε να θυμάστε να τηρείτε και τους κανόνες ασφαλείας, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών!

Σημαντική σημείωση: οι παραπάνω προτάσεις αποτελούν ενδεικτικό οδηγό και δεν αντικαθιστούν με κανένα τρόπο τις πληροφορίες και συμβουλές του ιατρού που σας παρακολουθεί.