Όταν το Υποκατάστατο Πρωτεΐνης Γίνεται Μέρος της Καθημερινότητας

Εάν έχετε Φαινυλκετονουρία (PKU), τότε ήδη γνωρίζετε πως το Υποκατάστατο Πρωτεΐνης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής σας.

Λίγα Λόγια για το Υποκατάστατο Πρωτεΐνης

Τι είναι το Υποκατάστατο Πρωτεΐνης;

Το Υποκατάστατο Πρωτεΐνης είναι ένας μοναδικός συνδυασμός αμινοξέων, που σου παρέχει τις απαράιτητες πρωτεΐνες, χωρίς όμως το αμινοξύ φαινυλαλανίνη (PHE). Πολύ συχνά το Υποκατάστατο Πρωτεΐνης, περιέχει και άλλες ομάδες θρεπτικών συστατικών, όπως υδατάνθρακες, λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Στόχος είναι να σας βοηθήσουν να καλύψετε τις διατροφικές σας ανάγκες. Κάποια Υποκατάστατα Πρωτεΐνης, περιέχουν ένα συστατικό με το όνομα γλυκομακροπεπτίδιο (GMP). Τα Υποκατάστατα αυτά περιέχουν κάποια ποσότητα φαινυλαλανίνης, συνεπώς μιλήστε με το γιατρό ή το διαιτολόγο σας, για να ενημερωθείτε εάν είναι κατάλληλα για εσάς.

Γιατί υπάρχει ανάγκη για το Υποκατάστατο Πρωτεΐνης;

Η προτεινόμενη διατροφή για την Φαινυλκετονουρία, περιλαμβάνει επιλογές χαμηλές σε πρωτεΐνη. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται να καλύψετε τις πρωτεϊνικές σας ανάγκες, μέσα από κατάλληλες πηγές.

Θυμηθείτε πως το Υποκατάστατο Πρωτεΐνης, αποτελεί τη βασική πηγή σας για την πολύτιμη αυτή διατροφική ομάδα. Λαμβάνοντας το σύνολο της συνιστώμενης από το γιατρό η το διαιτολόγο σας, δόσης εξασφαλίζετε την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σας σε πρωτεΐνη, χαρίζοντας στο σώμα σας υγεία και ευεξία.

Μπορώ απλά να ακολουθήσω μια διατροφή χαμηλή σε πρωτεΐνη;

Κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν προτείνεται. Μία διατροφή χαμηλή σε πρωτεΐνες, που προλαμβάνει τα υψηλά επίπεδα φαινυλαλανίνης στο αίμα, δεν σας παρέχει την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνών για να είστε υγιής. Μία τέτοια διατροφή, ενδέχεται να οδηγήσει σε σημαντική έλλειψη πρωτεϊνών. Είναι απαραίτητο να λαμβάνετε καθημερινά το Υποκατάστατο Πρωτεΐνης σας, για να αποφύγετε σοβαρές επιπλοκές στη υγεία σας.

6 Συμβουλές για να Γίνει το Υποκατάστατο Πρωτεΐνης Συνήθεια!

1. Οργανωθείτε από νωρίς
 • Ετοιμάστε ολόκληρη την ποσότητα Υποκατάστατου Πρωτεΐνης, που θα χρειαστείτε για την ημέρα. Στη συνέχεια χωρίστε τη σε μερίδες για κάθε γεύμα της ημέρας, και φυλάξτε τη στο ψυγείο μέχρι και για 24 ώρες.
 • Θυμηθείτε να ανακινήσετε καλά το γεύμα σας πριν το πιείτε!
 • Ιδανικά, καταναλώστε το Υποκατάστατο Πρωτεΐνης με τα γεύματά σας!
2. Ξεκινήστε Δυναμικά την Ημέρα σας
 • Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας! Επιλέξτε λοιπόν να καταναλώσετε μέρος της συνιστώμενης για εσάς ποσότητας Υποκάτάστατου Πρωτεΐνης το πρωί.
3. Πάντα Μαζί σας
 • Μην φύγετε από το σπίτι χωρίς να έχετε μαζί σας μία μερίδα από το Υποκατάστατο πρωτεΐνης!
4. Βάλτε τη Φαντασία σας να Δουλέψει

Στα πλαίσια πάντα της επιτρεπόμενης από τον γιατρό ή διαιτολόγο σας διατροφής, βρείτε νέους τρόπους να απολαύσετε το Υποκατάστατο Πρωτεΐνης:

 • Προσθέστε μικρή ποσότητα, από τον αγαπημένο σας χυμό ή σιρόπι.
 • Ετοιμάστε ένα λαχταριστό smoothie με φρούτα εποχής.
 • Βάλτε το στην κατάψυξη και απολαύστε το με το κουταλάκι.
5. Έχετε Πάντα Ένα Εφεδρικό Σχέδιο
 • Έχετε πάντα μία εφεδρική μερίδα Υποκατάστατου Πρωτεΐνης στην τσάντα, στο γραφείο, στο σπίτι των γονιών σας ή και των φίλων σας! Έτσι, δεν θα ξεμείνετε ποτέ!
6. Ποτέ Χωρίς το Υποκατάστατο Πρωτεΐνης
 • Παρακολουθείτε κάθε μέρα το στοκ σας.
 • Φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό ή το φαρμακείο, τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν τελειώσει η ποσότητα, που έχετε σπίτι.

Κατεβάστε το άρθρο σε μορφή PDF.